Tijdens de Vredesweek op dinsdagavond 19 september was er een College Tour met Ilco van der Linde in het gebouw van het Apostolisch Genootschap. Het was voor mij misschien wel de meest inspirerende bijeenkomst tijdens een Vredesweek ooit!
Ilco is (mede-) oprichter van de Bevrijdingsfestivals, het Nationale Bevrijdingsconcert, dance4life, MasterPeace, Respect beweging, Mandelahuisje, etc. en Officier in de Orde van Oranje Nassau.
Ilco nam ons mee in zijn leven. Als puber kreeg hij van zijn vader een kans om de “saaie” viering van de bevrijding op 5 mei op een andere manier te doen. Hij kreeg 100 gulden om een bevrijdingsconcert te organiseren. Het was het eerste bevrijdingsconcert in Nederland en wel in Haarlem. Daarna volgden er meer in andere steden in Nederland. Van het een kwam het ander. Met ongelooflijk veel passie vertelde hij over alle initiatieven waar hij mee bezig was en is.
Met zijn vrouw en kinderen is hij de wereld rondgereisd. “Hoe kan je beter over de geschiedenis van Egypte vertellen als je dit doet bij de piramides van Gizeh?” sprak hij toen hem in die tijd werd gevraagd hoe het met het onderwijs van de kinderen moest gaan.
Uit zijn verhaal bleek dat hij volledig voor al zijn initiatieven ging en gaat! Dat betekent soms ook veel risico’s nemen!
Ilco had een T-shirt aan met de tekst “Be a Nelson”. Wat hij daarmee bedoelt is denk ik equivalent aan wat in één van onze liederen staat “het hoogste is in ieder”. Met “Be a Nelson” verwijst hij naar Nelson Mandela. Een mens die ongelooflijk veel goede dingen heeft gedaan en met name voor Zuid-Afrika, maar ook iemand die niet zijn gehele leven was zoals zijn laatste jaren. Ook hij had zijn donkere kanten. Ilco gaf aan dat in een ieder een “Nelson Mandela” aanwezig is. Hij heeft ook het gelijknamige boek geproduceerd, waar diverse “Nelsons” hun verhaal doen. Dit boek konden we na de College Tour tegen gereduceerde prijs kopen en daarbij ook MasterPeace steunen.
De College Tour werd afgewisseld met mooie liederen die gezongen werd door Robbin jan Huisman met begeleiding van Han Jansen op de piano.
Ilco nam ons nog mee in zijn nieuwste initiatief : in 2019, 75 jaar na D-Day, een groot concert organiseren op de stranden van Normandië! De ontwikkelingen zijn in volle gang!
Het was een geweldige avond waar iedereen zeer geinspireerd vandaan ging. Ook drie scholieren die er waren vonden het zeer inspirerend toen ik hen ernaar vroeg!

Op de MasterPeace website (www.masterpeace.nl ) staat het volgende:
“MasterPeace is een jonge, positieve, internationale vredesbeweging. Wij zijn nu actief in ruim 40 landen via lokale MasterPeace clubs. Wij maken het verschil juist lokaal, in de straat, in de wijk, van Kathmandu, Kabul, Cairo tot aan Bogota. Veelal jonge ‘peace builders’ willen het verschil maken. Zij zijn “onze Nelsons”, mensen met een talent en keuze mogelijkheden, net zoals Nelson Mandela keuzes heeft gemaakt in zijn leven.
Wij zijn trots op onze Nelsons die in 2016 200 projecten realiseerden. De impact van deze projecten evalueren we en delen de best practises en lessons learned met alle clubs. Zo leren en innoveren we als 1 unieke wereldwijde beweging.”