Nieuwjaarswandeling voor de vrede: Wegen van Vrede

Pace, Peace, Shalom, Salam, Frieden, Shanti, Paz, Vrede

Datum: 1 januari 2018 Plaats: Apeldoorn
Tijd: 17.00 uur tot 18.30 uur

Startpunt: Kerkplein Hoofdstraat 18, daarna Marktplein, bij monument Kamp Rees.
Vervolg wandeling via Synagoge, Stationsstraat, Eyup Sultan Moskee, Stationsplein, plaquette voor gevallenen, De Kus.

Eindpunt: Onze Lieve Vrouwekerk, Hoofdstraat 18
Met verschillende sprekers, vredesritueel en vredesfeest.

Vredeswandeling op Nieuwjaarsdag 2018
Het doel is een wereldwijde dag van wapenstilstand en geweldloosheid. Het nieuwe jaar beginnen met de roep om vrede.

Er zijn wereldwijd twee momenten in het jaar waarop vrede centraal staat: 1 januari is sinds 1967 de Internationale dag van de vrede en
op 21 september, uitgeroepen door de Verenigde Naties, sinds 1981.

Ter gelegenheid van de viering van de Werelddag van de Vrede op 1 januari houdt de Gemeenschap van Sant’Egidio, samen met andere verenigingen, bewegingen en gemeenschappen fakkeltochten voor de vrede. Zij wil zo haar zorg laten zien voor de wereld die nog steeds zo verdeeld is en wordt geteisterd door oorlogen, onrecht, armoede en geweld.

In meer dan 150 steden in de wereld organiseert de gemeenschap van Sant’Egidio solidariteitsmarsen. Zoals in Rome, Milaan, Napels, Palermo, Florence en Parijs, Quebec, Madrid, Barcelona, Lissabon, Buenos Aires, Antwerpen, Luik, Hasselt, en in steden in Burkina Faso, Ivoorkust, Colombia, Hongarije, Oekraïne, Congo, Guinee Conakry. Hierbij lopen mensen met fakkels door de straten en dragen borden met namen van landen waar strijd, oorlog en geweld heerst, ook borden met vrede in vele talen van de wereld.

Vrede begint in hart van elke mens

De gemeenschap van Sant’Egidio wijst er op dat vrede begint in het hart van iedere mens. Samen kunnen mensen van goede wil, van welke overtuiging of origine ook, de haat en de angst voor de andere overwinnen.

‘Duisternis kan geen duisternis uitdrijven; dat kan alleen licht. Haat kan geen haat uitdrijven; dat kan alleen liefde. Haat leidt tot veel meer haat, geweld tot veel meer geweld en hardheid tot veel meer hardheid’. Martin Luther King

Wij mogen samen met het licht van de fakkels de vrede uitdragen met vertegenwoordigers van vele tradities en zo laten zien dat het kan.

In Apeldoorn hebben wij 1 januari 2015 de eerste vredeswandeling gehouden vanaf het gemeentehuis, bij het monument van Kamp Rees, langs de synagoge, de moskee en het station, langs de plaquette van de gevallen en De Kus naar de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Hoofdstraat. In de wandeling met fakkels worden borden meegedragen met de namen van landen in oorlog of conflict en woorden van vrede in alle talen.

Ook het Nieuwe Jaar willen wij beginnen met een Vredeswandeling. Start: 1 januari 2018 om 17.00 uur op het kerkplein Hoofdstraat 18
Vervolgens het monument Kamp Rees op het plein voor het Stadhuis.
Afsluiting Onze Lieve Vrouwekerk met sprekers, muziek en vredesfeest.